Kemoterapija je ena od najpogostejših oblik zdravljenj, ko zbolimo za rakom

Kemoterapija velja za najpogostejšo obliko zdravljenja, če se pojavi bolezen rak. Zdravljenje poteka s pomočjo zdravil oziroma citostatikov. Ti krožijo po telesu ter ubijajo rakave celice tumorja ter rakave celice, ki so se ločile od prvotnega tumorja. Slednje so se kot zasevki razširili po telesu. Ključni namen tovrstne terapije je zmanjšati tumor pred operacijo, zmanjšati tumor pred obsevanjem in pozdraviti bolnika, ki ima ob tumorju tudi oddaljene zasevke. Veliko informacij o kemoterapiji lahko preberete tukaj.

Na kakšen način se prejema kemoterapija

Najpogosteje se zdravilo vbrizga v žilo, in sicer v obliki infuzij. Bolj poredko se daje tudi zdravila v obliki tablet. Katere vrste zdravil bo pacient prejemal in kako pogosto, pa je predvsem odvisno od vrste tumorja, od razširjenosti bolezni, ne nazadnje tudi od splošne telesne vzdržljivosti.

Pacient v času kemoterapije najpogosteje prejme kombinacijo dve ali pa treh zdravil v enem ali treh zaporednih dnevih. Enkratna doza kemoterapije se imenuje ciklus ali krog. In koliko ciklusov praviloma prejme bolnik? To je odvisno od nezaželenih učinkov zdravljenja, vrste zdravil, vrste tumorja pa tudi od zmanjševanja tumorja ob zdravljenju. Bolnik v času, ko poteka kemoterapija, najpogosteje prejme od 4 do 6 doz, in sicer v tritedenskih presledkih. Celotna kemoterapija pa v povprečju traja nekje do pol leta.

Ali ima kemoterapija kakšne nezaželene učinke

Vsekakor ima kemoterapija tudi precej nezaželenih učinkov. Med najpogostejše sodijo slabost, bruhanje, izguba apetita, izpadanje las, občutek utrujenosti, znižanje rdečih krvnih celic, vnetje, zaprtje, driska, okvara živcev.

Sicer pa mora zdravnik ali medicinska sestra bolniku, še preden se sooča s tovrstno terapijo, natančno pojasniti, kateri nezaželeni učinki se najpogosteje ter najverjetneje pojavijo v času zdravljenja. Sicer pa bolnik lahko tudi sam v precejšnji meri vpliva na zmanjševanje nezaželenih učinkov. Pri slabosti na primer lahko jemlje zdravila, ki slabost učinkovito zmanjšujejo, uživa manjše količine hrane, uživa mlečne napitke, izogiba pa se sladkim, začinjenim in mastnim jedem, ki imajo precej izrazit vonj.