Kdaj nastane artroza kolena

Artroza kolena je precej pogost pojav, ki nastane, ko se sklepni hrustanec ali pa del njega stanjša, površina pa postane groba. To se najpogosteje zgodi zaradi nenehne oziroma stalne obremenitve sklepov. V starosti je zato artroza kolena praktično povsem normalen pojav.

Seveda pa k nastanku artroze kolena lahko pripomorejo tudi oteževalne okoliščine. Še posebej na ta pojav vpliva spol, telesna masa oziroma prekomerna teža, ne nazadnje tudi genetska predispozicija.

Kdaj nastane artroza kolena

 

V zdravem sklepu je hrustanec drseč ter gladek

Za zdrav sklep je značilno, da je hrustanec, ki pokriva površino kosti, praviloma povsem gladek pa tudi drseč. To nam zagotavlja, da se kosti lahko v sklepu nemoteno in s čim manj trenja premikajo druga ob drugi. Če pa je prisotna artroza kolena oziroma je hrustanec obrabljen ter poškodovan, je trenje bistveno večje. To pa sčasoma seveda lahko povzroči težave.

Kadar je hrustanec poškodovan in kot takšen tudi obrabljen, v našem sklepu pričnejo potekati fiziološki procesi. Ti poskušajo popraviti vso nastalo škodo. Za takšne procese je torej značilno, da lahko spreminjajo strukturo samega sklepa ter pogosto zagotavljajo, da sklep lahko ponovno prične normalno delovati, in to brez prisotnosti bolečin.

 

S staranjem slej ko prej naletimo na artrozo kolena

Dejstvo je, da starost slej ko prej s seboj prinese tudi artrozo kolena. Na sploh pa je artroza prisotna pri več kot 10 % ljudi, ki so stari manj kot 40 let, ter pri več kot 40 % ljudi, ki so stari nad 40 let.

 

Za sam razvoj artroza kolena potrebuje več let

In kako artroza kolena sploh poteka? Za sam razvoj takšen pojav seveda potrebuje več let, da se sploh razvije. Pogosto ne povzroča prav nobenih težav. Dobro pa je seveda, da je artroza prepoznana čim prej oziroma že v zgodnjih stadijih.

Na sploh bi morali bolečine v kolenu jemati povsem resno, ker s preprečevanjem vnetja lahko učinkovito preprečujemo dodatno škodo, ki jo lahko vnetje v resnici povzroča.